Ima li tog novog Pippa Inzaghija: Napunjen Pistolero ili crni Petak?

Milan se nada da je prekinuo prokletstvo.

Bio je neki maj, poslednje kolo Serije A, trka za titulu je rešena u minulom kolu porazom Milana u gradskom derbiju i pobedom Juventusa na Sardiniji. Poslednje kolo nema rezultatski značaj u trci dva giganta.

Ali za navijače Milana ima ogromnu emotivnu važnost. Sunčan majski dan, senka pala do pola San Sira, tribine su krcate... Gostuje Novara koja je već ispala, a bujica emocija samo što nije eksplodirala. Tog dana se od dresa Milana opraštaju Senatori. Poslednji delići Ancelottijeve dinastije koja je harala Italijom i Evropom. Poslednji meč u dresu Milana će odigrati Alessandro Nesta, Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso, Gianluca Zambrotta... Poslednji meč u dresu Milana će odigrati i Thiago Silva i Zlatan Ibrahimović pre nego što ih Galliani spakuje za Pariz i natera na transfere u PSG. Poslednji meč tog dana u dresu sa crveno-crnim prugama igra i apsolutni miljenik navijača Filippo Pippo Inzaghi.

Milan se muči, partibrejker Novara vodi na poluvremenu, a Flamini negde na početku drugog dela donosi izjednačenje.

A onda komešanje, žamor, zenice se šire... U 67. minutu u igru umesto Antonia Cassana ulazi Filippo Inzaghi. Cele sezone vuče povrede, ima 39 godina i nije igrao od marta. Ulazi da upiše poslednje minute u karijeri i da uradi ono što je celog života radio – postiže golove. Nije bitno što je rezultat nebitan, nije bitno što je preko puta slabašna Novara i što ceo meč ima nekakvu konotaciju revijalnog. Inzaghi vidi samo gol i fiksira mrežu. Loptu je već zamislio kako se koprca.

Ubrzo nakon toga na terenu ulazi i Sandro Nesta da se oprosti. Lopta ide lagano, dolazi do Neste, ovaj šalje dugu do Sedorfa, kratak dupli pas sa Gattusom, Holanđanin šalje onu svoju loptu sa očima preko odbrane... Pippo Inzaghi na liniji ofsajda uspeva da pobegne čuvarima, spušta loptu grudima na volej i šalje je preko golmana za pobedu!

San Siro je eksplodirao, komentatori širom Italije vrište u mikrofone, Tiziano Crudeli plače kao malo dete u studiju. Poslednji gol Inzaghija, poslednja asistencija Seedorfa, poslednji kratak pas Gattusa (to je znao), poslednji put je Alessandro Nesta elegantno podigao glavu i uputio dugu. Nikad više neće zaigrati u dresu Rossonera i ta akcija će ostati kratka priča o moći i uticaju jedne generacije koja je osvojila dve Lige šampiona, a zaslužila je makar još dve. Na kraju meča su emocije pokuljale, plaču mnogi, plaču legende... Bio je to kraj jedne ere i početak mračnog perioda u koji je ušao Milan.

Rossoneri se nikad od tada nisu oporavili. Sve se promenilo iz korena. Otišli su i Berlusconi i Galliani, šampioni više ne stanuju na San Siru. Možda i najbolja slika Milanove propasti od tada je cirkus koji je prodefilovao klubom od tada i pokušavao da oživi duh Pippa Inzaghija u dresu sa brojem devet. Broj koji su pre Inzaghija nosili velikani poput Georgea Weaha, Marca van Bastena, Gian Piera Papena ili Gunnara Nordahla je isto tako imao i svoje neslavne vlasnike  u međuperiodima slavnih vremena. Marco Simone, Florin Raducoiu, Patrick Kluivert nisu uspevali da iznesu teret Milanove „devetke“. O Gianiju Commandiniju da i ne govorimo. Berlusconi je na jednom derbiju pitao: Ko je ovaj što nosi „devetku“.

Kada je kupljen Inzaghi iz Juventusa, problem „devetke“ je rešen za narednu deceniju. Golovi Bayernu, Ajaxu, Lyonu, Liverpoolu... Teško je pobrojati sve kultne golove Inzagija u dresu Rossonera. Ali od njegovog odlaska, Milan je ušao u tamni vilajet potrage za novom „devetkom“.

Inzaghijev dres je nasledio već tada stakleni Alexandre Pato i posle samo pola godine je otišao iz kluba. Prokletstvo je počelo. Alessandro Matri, Mattia Destro, Fernando Torres, Luiz Adriano, Gianluca Lapadula, Andre Silva i Gonzalo Higuain su u prethodnih šest godina bili neslavni valsnici Milanove „devetke“.. Zajedno su plaćeni 79.500.000 evra i ukupno su dali 25 golova. Za osam godina?!

Milan je obog januara rešio da opet krene u lov na „devetku“ i razbijanje prokletstva. Velikan sa San Sira je preko svojih finansijskih mogućnost zagrizao „metak“ zvani Krzysztof Piatek.

Za 35.000.000 evra su Rossoneri prizmeljili momka u kojem neki vide mešavinu Diega Milita i Roberta Lewandovskog. Napadača koji nije atraktivan za videti, ali koji zna da daje golove. Znali su i ovi pre nejga pa su na San Siru zaboravili. Zato Piatekov dolazak u Milan izaziva isto toliko kspese koliko i euforije. Ali nešto je moralo da se uradi... Leonardo i Maldini su bacili opkladu na Piateka.

Pre samo šest meseci je Krzysztof Piatek kao anonimus iz Poljske došao u Genou. Dovoljno je reći da je automobilom u društvu devojke doputovao u Đenovu i da ga niko od novinara nije sačekao. Transfer od 4.000.000 evra nije baš mali ni za Genoine uslove. Piatek je bio povremeni reprezentativac i prvi strelac Krakovije, ali je jednostavno bio neatraktivan.

Samo 17 minuta mu je bilo dovoljno na debiju za het-trik u Kupu Italije protiv Leccea, a onda je usledila ona luda serija golova. Poljak je rešetao levom, desnog, glavom, iz penala... Smena trenera i dolazak Balardinija su ga presekli i golovi su stali. Ali novom smenom trenera je opet počeo da rešeta. Dovoljno da privuče pažnju brojnih velikih klubova. Real je ozbiljno razmišljao o Piateku kao o podršci Benzemi, Barca kao privremenom rešenju, a potom i pravoj zameni za Suareza, Bayern je imao scenario u kojem Piatek nasleđuje zemljaka Lewandovskog, Juve i Inter su zakođe obletali, pominjao se i Chelsea a Napoli je hteo da napravi sveto poljsko trojstvo sa Zielinskim i Milikom.

Ipak, samo je Milan bio dovoljno hrabar ili lud da zargize za momka koji ozbiljan fudbal iga tek šest meseci. Možda je pogodio, a možda je opet nastavio crnu seriju. Del Boj bi rekao da „ko ne reskira, taj ne profitira“.

Cessare Prandelli je rekao da Piatek izrasta u ozbiljnog napadača i da će se uklopi gde god da pređe. U Italiji su ga prozvali Bomber po uzoru na legende Pruzza i Vierija, a na poljskom ta reč znali „revolveraš“. Zato je Piatek i proslavlja golove u Pistolero stilu. Na San Siru se nadaju da je Poljak tek počeo da puca i da tu ima dovoljno municije da ih vrati u Ligu šampiona gde ih je poslednji put uvela ona generacija Pippa Inzaghija i ostalih Senatora.

Piatek na poljskom znači „ petak“. Da li je ovaj Petak Milanov imetak ili će to biti crni petak, videćemo uskoro. Da, Lucasom Paquetom se malo brazilskog šarma već vratilo u Milan i provejava optimizam. Potreban je neko koga će Brazilac spajati sa golovima. Milan je uglavnom imao sreće sa Brazilcima, ali i sa Slovenima poput Savićevića, Bobana, Shevchenka... Sve oči do kraja sezone će biti uprte u tandem Paqueta – Piatek.

Možda je vreme da se neke crne tradicije prekinu i da se Milan opet vrati u elitu evropskog fudbala i da San Siro opet dočivljava neke emotivne momente kao onog majskog dana kada je Pippo Inzaghi nepogrešivo izbegao ofsajd zamku i zario loptu u mrežu. Čovek koji daje golove se predugo čeka u Milanu. Sada je bačena kocka vredna 35.000.000 evra. Leonardo i Maldini valjda znaju taj fudbal i vide dalje nego običan ljubitelj.

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji