Sećanje na Milanove "Nepobedive"

Srušio ih je Faustino Asprilla, ali ne pre nego što su titulu osvojili bez poraza, i naredne godine stigli do kote 58, na toliko uzastopnih mečeva, ovaj veliki tim nije izgubio u Seriji A. Seriju je počeo Arrigo Sacchi u svom poslednjem meču na klupi, a nastavio Fabio Capello u naredne dve godine.

Sa Fabiom Capellom na klupi, Milan je 1991.-1992. osvojio prvenstvo bez poraza, a onda produžio niz na sledeću sezonu sve do marta. Serija je trajala neverovatnih 58 utakmica Serije A (39 pobeda i 19 nerešenih utakmica), tada ubedljivo najjače lige na svetu, sve do marta 1993.

A onda je na "San Siro" stigla Parma predvođena neverovatnim Tinom Asprillom. Kolumbijac je iz slobodnog udarca matirao Sebastiana Rossija i konačno stao na rep Milanu. Te godine su "Rossoneri" izgubili samo još jednom, četiri kola kasnije od Juventusa na "San Siru", ali to se nije odrazilo na konačan ishod sezone, odbranili su titulu.



U strašnom nizu "Nepobedivih" učestvovala su dvojica igrača sa prostora ex SFRJ, Dejan Savićević i Zvonimir Boban. Bio je to verovatno najjači tim u istoriji kluba, sa letećim Holanđanina, Maldinijem, Baresijem, Ancelottijem, Donadonijem, praktično presek dve generacije, one koja je pod Sacchijem vladala krajem osamdesetih i Capellovog tima koji je obeležio prvu polovinu devedesetih, kao najbolja evropska ekipa u tom trenutku.

Inače, serija je trajala od Parme do Parme, naime Sacchi je poslednji meč na klupi imao protiv Parme, poslednjeg dana sezone 90-91, u pretposlednjem kolu je Milan izgubio od Barija.

Vremenski su "Nepobedivi" bili bez poraza od 19. maja 1991. pa sve do 21. marta 1993.



Samo još jedan tim u Seriji A je uspeo da završi sezonu nepobeđen, Conteov Juventus od pre šest godina, ali u mnogo slabijoj konkurenciji. Juventus je trajao od 15. maja 2011. do poraza od Intera 3. novembra 2012, ukupno je to bilo 49 mečeva. Toliku je seriju napravio i Wengerov Arsenal koji je PL 2003. osvojio bez poraza.


Strašne serije su imali portugalski timovi, Benfica krajem sedamdesetih i Porto pre par godina, od 56, odnosno 55 mečeva bez poraza u prvenstvima koja su ipak slabijeg kvaliteta.

A ko je apsolutni rekorder?

Neki tvrde Steaua, evropski šampion iz 1986. koja je tri godine u rumunskom prvenstvu, više od 100 mečeva bila neporažena. Ali, podaci o tome, u tadašnje vreme iza gvozdene zavese su uvek upitni...

(Sportske.net / ACMilanBalkan)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji