Ima nešto i u snazi! Evo gde je Gattuso ispravio Montelline brljotine

Sa Aeroplaninom na klupi Milan je 12 od 18 golova primao u drugom poluvremenu. Rino je i tu slabost doveo u red, pa su u 2018. primili samo jedan.

Tri uzastopne utakmice bez primljenog gola. Ako računamo dve i u Ligi Evrope protiv Ludogoretsa ukupno pet. Upravo kroz te brojke može da se vidi koliko je Gennaro Gattuso podigao potpuno posrnuli Milan u protekla tri meseca i naparavio ponovo silu.

Statistika pokazuje da su u prvom delu sezone Rossoneri retko uspevali da zaštite mrežu Gigia Donnarumme. Defanzivni zid koji je Rino sagradio od dolaska verovatno je posledica baš poboljšane fizičke spreme kompletnog tima. Njegov prethodnik Montella je nekoliko puta u prošlosti bio napadan zbog nedostatka snage i slabe kondicije ekipe, dok Gattusa svi redom hvale zbog intenziteta treninga.

Broj primljenih golova Rossonera, posebno u drugom poluvremenu, svedoče da je sadašnji trener na pravom putu i da ima uibojitije metode od prethodnika.

Milan je tokom prvog dela sezone ima velike probleme sa igrom u drugom poluvremenu. Tim je često padao u nastavku, primao više golova nego u prvih 45 minuta. Najgori periodi u igri Rossonera bili su od 60. do 75. minuta kada su primili 27% ukupnih golova. Najviše pojedinačno. Ništa bolji nisu bili ni u završnih 15 minuta, primili su čak 20% ukupnih golova.

Pod vođstvom Montelle Milan je od 18 primljenih golova 12 primio u drugom poluvremenu. Sa Aeroplaninom se radovao pobedi samo dva puta kada je primio gol u nastavku i to protiv Cagliarija (drugo kolo) i Chieva (deseto), dok je na ostalim utakmicama zabeležio šest poraza od Lazia, Sampdorie, Rome, Intera, Juventusa i Napolija. Ako izuzmemo Napoli i Juve, Rossoneri su od direktnih rivala za Evropu primali po dva gola u drugom poluvremenu, jedino im je Lazio spakovao dva komada u prvom i rešio meč.

Ovaj problem nasledio je Gattuso kada je početkom decembra seo na užarenu klupu Rossonera. Primer je remi na debiju sa Beneventom u 15. kolu kada im je u poslednjem minutu gol dao golman Veštica Brignoli. A i tokom celog posledenjeg meseca u 2017. godini Rinov tim patio je od "usađene bolesti" da prima golove u finišu i prosipa bodove. To su iskoristili Atalanta, Verona i Fiorentina, a pod novim trenerom Rossoneri su od primljenih 12 golova sedam puta kapitulirali u nastavku.



I, onda, dolazimo do 2018. Magična godina Milana i Gattusa u kojoj se izgleda sve promenilo. Rino je morao da zavede red, pojača treninge, probudi ratnike u igračima što se odrazilo i na rezultate. Samo jedan primljeni gol u drugom poluvremenu i to autogol protiv Udinesea u 23. kolu svedoči o drastičnom poboljšanju igre u odbrani. Trend zategnute odbrane omogućio je Milanu da pobedi Lazio, Sampdoriu i Romu, a na te tri utakmice primo je samo gol od Nebeskoplavih iz Rima.

Dobru seriju Rossoneri će moći da nastave i za vikend kada igraju gradski derbi sa Interom, a pobeda bi ih vratila tamo gde žele da budu. U trku za Ligu šampiona. Kako su krenuli, sa sjajnim Gattusom to nije nemoguće, mada ih najpre čeka revanš kupa protiv Lazia večeras od 20.45 časova.

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji