In memoriam: Cesare Maldini

Odlazak legende: Cesare Maldini
Na današnji dan pre tačno godinu dana napustio nas je prvi Italijan koji je podigao pehar pobednika u Kupu evropskih šampiona...

Bivši igrač i trener Milana Cesare Maldini preminuo je 03.04.2016. u 84. godini.

Ćao Cesare!

Rođen u Trstu 1932. godine, Cesare Maldini je otac Milanove legende Paola i prvi Italijan koji je podigao pehar namenjen pobedniku Kupa evropskih šampiona. Bio je kapiten Milana u finalu KEŠ na Wembley-u 1963. godine protiv Benfice kada su Rossoneri postali prvi italijanski klub koji se okitio titulom šampiona Evrope.

Član Milana je bio 12 godina, a još je igrao za Triestinu i Torino. Posle uspešne igračke, imao je i uspešnu trenersku karijeru. Trenirao je Milan, Foggiu, Parmu, ali je više uspeha imao u reprezentativnom fudbalu. Kao selektor mlade reprezentacije Italije, osvojio je čak tri titule prvaka Evrope u periodu od 1992. do 1996. godine, što nikada nikome nije pošlo za rukom. Italiju je vodio do četvrtfinala SP u Francuskoj 1998. godine, a četiri godine kasnije je bio selektor Paragvaja na Mundijalu u Južnoj Koreji i Japanu.

Cesare Maldini je započeo legendarnu dinastiju koju je nastavio njegov sin Paolo koji je izrastao u fudbalsku ikonu Milana, Italije i svetskog fudbala. Cesareovi unuci, a Paolovi sinovi Daniele i Christian igraju danas u mlađim kategorijama Milana.



(Mozzartsport.com)
Noviji Stariji