A sad kineski Milan! Šta će zaduženi milioner doneti posrnulom gigantu…

Novi vlasnici kreću od Donarumme, preko novih ugovora za Montellu i igrače, rešenja situacije o pozajmicama i na kraju kupovine atraktivnih pojačanja.

Nova era u Milanu je počela! Posle 30 i kusur godina u vlasništvu Silvia Berlusconija tokom koji su ispisali najslavnije stranice klupske istorije, Rossoneri su pali u kineske ruke.

Juče je konzorcijum kineskih biznismena predvođen Yonghong Li-em preuzeo vlasništvo nad slavnim klubom i budućnost Milana sada zavisi od sumnjivih Kineza.

Jasno je zašto je Milan prodat. Berlusconi pod pritiskom porodice više nije mogao da pokriva gubitke koji su se gomilali i na godišnjem nivou su iznosili oko 90.000.000 evra. Kinezi su kupili Milan za 830.000.000 evropskih novčanica, uključujući i preuzimanje dugovanja od 220.000.000 evra.

Niko u Italiji ne gleda previše optimistično na nove vlasnike zbog svega što se dešavala u poslednje dve godine i konstantnih odlaganja njihove kupovine  kluba. Dobili su kurtoaznu dobrodošlicu, a svaki njihov potez će biti pod džinovskom lupom javnosti. Klub jeste sada njihovo privatno valsništvo, ali će Kinezi morati da paze i na sud italijanske javnosti jer Milan je bitna stvar za Italiju.

Novi Milanov gazda Yonghong Li ne uliva poverenje jer je polovinu uloženog novca za kupovinu pozajmio od fondova. Sa kamatom od 10 odsto. Sa bogatstvom od “samo” 500.000.000 evra, novi gazda ne spada ni među 500 najbogatijih Kineza. Da i ne pominjemo Berlusconija čija se poslovna imperija procenjuje na sedam milijardi evra. Zato niko previše ne veruje u Kineze...

Nove gazde Milana: Han Li i Yonghong Li


Ali Kinezi uprkos skepsi obećavaju povratak Milana u vrh italijanskog i evropskog fudbala. Imaju planove. Da se sve ne završi samo na “predizbornim obećanjima” i “šarenim lažima”, potrudio se Berlusconi prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora. Zvanično je obavezao Kineze na ulaganja u rekonstrukciju tima. Spekuliše se da će uložiti 150.000.000 evra u pojačanja. U tom slučaju je za Milan bolje da se ne plasira u Ligu Evrope jer bi potpao pod pravila finansijskog fer-pleja.

S obzirom da očekivanu finansijsku injekciju, očekuje se i zanimljiv prelazni rok na San Siru koji posle tri decenije neće voditi Adriano Galliani, već tandem Mirabelli - Fassone koji su kineski ljudi od poverenja.

Kineski bisnismen Han Li i novi direktor Marco Fassone
Prioritet novih vlasnika Milana je ugovor Gianluigija Donnarumme. Najtalentovaniji golman sveta i jedina prava zvezda u Milanu je već mesecima gorući problem Rossonera. Ugovor mu ističe 2018. godine, a činjenica da ga zastupa Mino Raiola poziva na opez svih u Milanu. Kontroverzni menadžer je dugo vremena radio iza leđa Milanu i pokušavao da izdejstvuje transfer Donnarumme u Juventus, ali želja mladog golmana je da ostane i da ne ide u tabor velikog rivala.

Domnarummin stav je dobra početna tačka za novi ugovor, a direktor Fassone će odmah posle Uskrsa započeti pregovore sa Raiolom. Milan je spreman da izađe Raiolinim zahtevima u susret i da supertalentovanog golmana blindira petogodišnjim ugovorom vrednim 4.500.000 evra po sezoni. Potom slede pregovori o novim ugovorima za De Sciglia, Susa i trenera Montellu.

Problem koji iziskuje rešenje je i situacija oko pozajmljenih igrača: Deulofeua i Pašalića. Obojica su došli na pozajmice bez prava otkupa ugovora. Novo rukovodstvo se nada uspešnim pregovorima sa Chelsea-om oko Pašalića, dok je situacija oko Španca znatno komplikovanija. Barca ima nameru da ga vrati po fiksnoj klauzuli od 11.000.000 evra. Ali i da ga potom preporda Milanu za 20.000.000 evropskih novčanica. To će u najvećoj meri zavisiti od novog trenera Barce i njegovih planova sa Deulofeuom…

Kada završe situaciju oko aktuelnih prvotimaca, Kinezi će preko Fassonea krenuti u dovođenje pojačanja. Dolazak Seada Koalšinca bez obeštećenja iz Schalkea je navodno dogovoren. Trebalo bi da se privedu kraju i pregovori oko Matea Musacchia iz Villareala koje je Galliani vodio prethodnih meseci i ubedio je Argentinca da konačno pojača Rosonere.

Još jedan Gallianijev posao koji bi nova uprava trebalo da nastavi su pregovori sa Keitom Baldeom. Ofanzivcu Lazia ističe ugovor u leto 2018. godine i do sada je bio jasan u stavu da ne želi da ga produži. Što ga čini atraktivnim pojačanjem u narednom prelaznom roku kada će Lazio biti priteran uz zid da ga proda. Igrač je dao reč Milanu i čeka se samo dgovor sa Laziom.

Fassone i Mirabeli su pterhpodnih meseci tajno pregovarali i sa Cescom Fabregasom iz Chelsea koji je izrazio spremnost da pojača Rossonere u zavisnosti od klupskih planova i ambicija. Londonski klub verovatno neće imati ništa protiv da se pozdravi sa Seskom uz pravu senu jer Konte i nije baš ljubitelj španskog veziste… Međutim, Milan će imati i konkurenciju jer Atletiko Madrid takođe hoće Fabregasa. Još jedna meta za vezni red je Lorenzo Pellegrini iz Sassuola. Njega će Roma najverovatnije kupiti narednog leta od Sassuola zahavljujući pravu preče kupovine, ali bi onda mogla da ga po višoj ceni proda Rossonerima. Tako je uradila i sa Romagnolijem pretprošlo leto.

Nekada je bio fudbaler Milana: Pierre-Emerick Aubameyang
Međutim, prava zvezda se očekuje u napadu. Kinezi žele neko zvučno ime u napadu koje su spremni debelo da plate. San direktora Mirabelija je Pierre-Emerick Aubameyang kojem je već ponuđen ugovor na 7.500.000 evra godišnje. Igra se i na kartu emocija jer je sjajni napadač ponikao u Milanu ali nikada nije dobio pravu šansu. Mnogo teže će ići dogovor sa Borussiom koja traži preko 80.000.000 za najboljeg igrača.

Planova je mnogo i teško da će novo rukovodstvo Milana uspeti da ih sve ostvari. Ali treba očekivati svežu krv i lagani povratak slavnog kluba na mesto koje mu pripada.

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji