Čudovište iz jezera Como: Locatelli je predodređen, Rossoneri sanjaju novog Pirla

Ko je novi miljenik Milanovih navijača...

Pojedini izvori pričaju da ga je Milan doveo samo zato što je želeo da se osveti Atalanti koja je prethodno Rossonerima ukrala tada talentovanog golmana Emanuelea Alborghettija. Drugi opet kažu da se talenat Manuela Locatellija jednostavno nije mogao predvideti, pa tako Gazzetta dello sport, koja je momentalno poslala ekspediciju u gradić Leko, rodno mesto 18-godišnjeg junaka pobede nad Juventusom, citira Paola Rotu, čoveka koji je prvi uočio potencijal novog miljenika Milanovih navijača.

"Predodređen! Čim sam ga video, sve mi je bilo jasno. Još ga se sećam u toj beloj majici", svedoči Rota, koji je tada osmogodišnjeg Lokatelija ugledao na pešćanom terenu ispred lokalne crkve u gradiću Leko na obali jezera Komo i doveo u Atalantu.

"Sećam se kad sam ga prvi put video. Bio je strpljiv, stajao je pored terena i gledao ostalu decu kako igraju. Kad sam mu rekao da može da proba ako hoće, uzeo je loptu i odmah predriblao sve. Tek onda nam je rekao da igra za Atalantu", priseća se drugi Locatellijev sugrađanin iz Leka.

Baš zato Gazzetta danas piše o "čudovištu iz jezera". Majstorija u minimalnoj pobedi nad Juventusom svu pažnju Milana usmerila je na golobradog mladića. Već se naglas priča da Riccardo Montolivo ne treba da žuri sa terapijama zbog kojih je Locatelli i dobio šansu.



A da ponovimo za svaki slučaj - došao je kao osveta Atalanti za Alborghettija. U Milanu nisu bili svesni koliko su u stvari dobar potez povukli. Ali brzo je to postajalo jasno. U Milanovoj primaveri odavno se već priča o momku sa loknama i stavom koji podseća na aktuelnog kapitena Riccarda Montoliva. Sada se, doduše, u poređenjima pominju i mnogo značajnija imena za klupsku istoriju, poput Demetrija Albertinja i pre svega Andreu Pirla. Takvog već godinama čekaju u Milanu. Uostalom, koji klub ne bi želeo takvog asa u svom taboru?

"Manuel će biti kapiten Milana. Podseća malo i na Pirla i na Montoliva", još ranije je govorio glavni klupski skaut za mlađe selekcije Mauro Bianchessi.

Šef struke prvog tima Vincenzo Montella oprezniji je sa rečima.

"On jeste predestinato (predodređen, prim. aut.), ali jeste i izgubio nekoliko lopti, samo nas Juve, srećom, nije kaznio. Hajde da ga pustimo da raste", spušta loptu Montella.

Uzalud reklo bi se. Jer posle onakvog gola u derbiju sa Juventusom, a da ne zaboravimo ni volejčinu protiv Sassuola, euforiju među navijačima i medijima biće teško smiriti. Jer kako to primećuje Albertini...

"Ja sam pored sebe imao Carla Ancelottija i Frenka Rijkaarda da trpe moje greške. To je bio sređen tim. Ovaj sad nije, a to znači i veći pritisak".

Stefano Castelnuovo, Locatellijev menadžer, uveren je ipak da Manuelove godine nisu problem.

"Jeste da mu je tek 18, ali ima glavu 25-godišnjaka".

Inače, italijanski mediji u osvrtu velikoh uspeha podmlađenog Milana ne propuštaju priliku da podsete da zasluge za ovaj novi izgled Rossonera pripadaju i Sinišu Mihajloviću, koji je promovisao Gianluigija Donnarummu u startnog golmana, doveo Alessia Romagnolija i što je za ovu priču najbitnije - Locatellija uvrstio u prvotimce. Doduše, zvaničan debi Locatelli je upisao tek devet dana posle otkaza za Mihajlovića, kad je Cristian Brocchi preuzeo dirigentsku palicu.

Igrač koji će se vratiti po loptu i izneti je na protivničku polovinu terena. To je ono što Milanu nedostaje još otkako je Andrea Pirlo olako otpisan kao već potrošen igrač. Montolivu su navijači najviše i zamerali zbog toga što ne koristi iskustvo da organizuje igru ekipe, već uglavnom šalje bezbedne pasove nazad ili u stranu. Bez previše preuzimanja odgovornosti.

Locatelli se toga ne boji, štaviše, kao klinac je, a i sada to radi, redovno gledao Pirlove utakmice i učio od jednog od najvećih asova koje je italijanski fudbal imao u 21. veku. Očigledno je, doduše, da on on tek treba da preleži mnoge dečačke bolesti.

Ali za početak ovo je sasvim dovoljno. I više nego. Navijači Milana ponovo imaju koga da gledaju. Locatellija odavno gledaju i drugi klubovi, Arsenal pre svega, ali posle šanse koju je dobio na San Siru i menadžer Castelnuovo je kategorički rekao:
Manuel ne ide nigde!

(Mozzartsport.com)
Noviji Stariji