Nestvaran podatak iz Milanove istorije! Pre tri decenije na klupu je umalo sela košarkaška legenda?!

Ista ona koja je sada sačuvala glavu Siniše Mihajlovića...

Munja iz vedra neba. Ovako nešto zaista nismo očekivali. Ali upravo smo saznali da su pre tačno tri decenije gazda Silvio Berlusconi i njegova desna ruka Adriano Galliani, ljudi koji su od Milana napravili evropskog giganta, 1986. godine imali "genijalnu" ideju da za šefa struke Rossonera postave - košarkaškog trenera?!

Tada još sveži fudbalski radnici bili su, naime, toliko opčinjeni legendarnim Danom Petersonom da su mu ponudili da 1987. nasledi Milanovu ikonu Nilsa Liedholma. I ne samo to, Berlusconi i Galliani i dalje su veliki poštovaoci Petersonovog lika i dela pa ga i dan-danas, uprkos tome što su na San Siru osvojili osam titula u Seriji A i pet puta bili prvaci Evrope, ponekad konsultuju kad nisu sigurni šta učiniti.

Pa se tako ispostavilo da je upravo sada već 80-godišnji Peterson - nekada toliko velika zvezda u Italiji da je u jednoj anketi proglašen za stranca sa "najseksi" glasom na "čizmi"?! - spasao otkaza Sinišu Mihajlovića. Galliani, doduše, ume da pretera, ali nije baš poznat kao čovek koji bi se ovako lako sprdao sa istorijom Rossonera. Posebno onim delom delom koji su baš Galliani i Berlusconi pisali kada su 1986. ušli u klub i spasli ga bankrota.

Danas prekaljeni vukovi važe za jedne od najsposobnijih "fudbalskih pregalaca" na planeti, navijači Milana čupaju kosu jer im ne vide dostojne naslednike, ali pre tačno tri decenije prva ideja Gallianija i Berlusconija bila je da pomešaju naizgled nespojivo.

"Brunu Bogarelliju smo poverili zadatak da ga ubedi da potpiše. Predsednik Berlusconi i ja smo bili fascinirani igrom Olimpije. Dan je bio veliki motivator", prisetio se u intervjuu za Gazzettu dello Sport Galliani, podsetivši da je čuveni trener iz Luizijane milanskoj Olimpiji doneo četiri pehara u Italiji, trofej Kupa Radivoja Koraća 1985. i na kraju evropsku krunu 1987.

To što je sve te rezultate ostvario kao trener košarkaške, a ne fudbalske ekipe ni najmanje nije smetalo Milanovim čelnicima.

"Postoji na hiljade trenera, ali samo je jedan Dan Peterson. Znaš da si uradio nešto epski kada celu tvoju profesiju počnu de identifikuju sa tvojim imenom, a on je to uradio u košarci. Pogrešio je što nas je odbio. Postao bi prvi čovek koji bi osvajao trener i u košarci i u fudbalu. To mi je i dalje najveća neostvarena želja iz milanskih dana", otvorio se Galliani i pola fudbalske planete bacio u stanje potpune konfuzije.

Ali Galliani i Berlusconi uvek su bili čudaci i umeli da jedinstvenim potezima šokiraju javnost. Ono što je mnogima neshvatljivo njima je sasvim logično, pa i sada često potraže savet na mestu na kome verovano niko drugi ne bi ni pokušao. I upravo je ta ekstravagancija razlog zbog koje Siniša Mihajlović i dalje ima posao na San Siru?!

"I danas mi posle svake utakmice šalje vrlo detaljne i uvek vrlo precizne i tačne analize svega što je video na terenu. Sa strašću upijam njegovu mudrost. Mihajlović? Peterson nam je rekao da ga ne diramo. A uvek se trudimo da saslušamo njegov savet ako je to moguće".

Mihajlović je zahvalan.

"Želim mu sve najbolje. I čestitam rođendan jer znam da je pre nekoliko dana napunio 80 godina. Imao sam sreće da ga upoznam. Takav karakter se retko viđa. Uprkos godinama, nikad ne odustaje. Nešto poput Berlusconija. Nadam se da ću u tim godinama biti tako vitalan".

Inače, da se vratimo opet za kratko u osamdesete godine prošlog veka. Liedholma je nasledio tada još mlađani Fabio Capello, koga je potom zamenio Arigo Sacchi i već u prvoj sezoni prigrlio šampionsku titulu u Seriji A, a u narednim tome pridodao i dva naslova najboljeg na Starom kontinentu, dva evropska Superkupa i dva Interkontinentalna kupa.

Izgleda da je Peterson bio u pravu i kada se ljubazno zahvalio Berlusconiju i Gallianiju. Navijači Milana sigurno se nadaju da je dobro procenio i Mihajlovića.

(Mozzartsport.com)
Noviji Stariji