MONDO intervju: Velika nada Milana, Mihael Modić!

Mladi fudbaler Mihael Modić, član Milana, u razgovoru za MONDO govorio je o odlasku u slavni italijanski klub, kakav je Cristian Brocchi kao trener, izboru između "orlića" i "zmajića"...

Jedan od fudbalskih bisera sa prostora Balkana koji su našli svoj put u velikim evropskim klubovima je Mihael Modić, koji zajedno sa starijim bratom Andrejom igra za mlađe selekcije italijanskog Milana.

Obojica su potpisala profesionalne ugovore sa italijanskim klubom, Andrej je čak i kod Filippa Inzaghija zaigrao za prvi tim na prijateljskim mečevima i jasno je da ih čeka lepa fudbalska budućnost.

A u jedan od najvećih svetskih klubova stigli su iz Mladosti iz Kotor Varoša, niželigaša iz RS, koji je dobro vodio računa o svojim mlađim kategorijama.

"Sa ekipom Mladosti iz Kotor Varoša smo 2008. godine otišli na turnir u slovački Prešov, tamo je bilo preko 40 ekipa iz svih zemalja i bila nam je velika čast za nas da uopšte igramo. Osvojili smo treće mesto, a sledeće godine i prvo mesto. Kada smo bili treći proglašen sam za najboljeg igrača. Snimak sa tog turnira poslali smo u Milano i tražili da dođemo na probu, prošli smo, i u zimu 2011. otišli smo u Milano“, priseća se Mihael, mlađi od braće Modić koji igra na poziciji krila, po potrebi i napadača.

Odlazak u Milan bio je velika promena i u početku nije bilo lako.

"Prve dve godine bile su jako teške, ostavili smo prijatelje, porodicu, školu ali posle toga smo se navikli i sada nam je lepo. U početku sam vreme uglavnom provodio kod kuće, ali onda sam upoznao i grad. Milan je veliki, ima mnogo stanovnika i ima praktično sve, lep je za život. Živim van Milana u jednom hotelu gde je 40-ak dečaka, idemo u školu, na treninge, jako malo vremena imamo za druge stvari", kaže Mihael.

Ekipu Milana 1997/98. godište vodi nekadašnji igrač Cristiano Brocchi. Kakav je kao trener?

"Trener nam daje dosta saveta, ima mnogo iskustva, zeza se s nama, ali kada se naljuti to nije dobro. Bolje da ga ne ljutimo", kaže Modić uz osmeh.

Kao igrač Brocchi je bio vrlo borben, što se i očekuje od defanzivnog veznog, a Mihael otkriva da i danas takav.

"I sada je borben, na terenu je isti kao i kada je igrao. Ponekad na treningu igra s nama i dešava se da uleti klizeći i slično", kaže Mihael.



On i njegovi saigrači imaju priliku da rade sa prvim timom, koji sada vodi Siniša Mihajlović.

"Moja ekipa trenira u kampu sa prvim timom i imamo priliku da s njima treniramo i igramo. Gledamo ih i trudimo se da naučimo dosta od njih. Imamo sve što je potrebno i praktično od nas sve zavisi koliko ćemo biti dobri“.

Od kojih zvezda prvog tima mladi igrača mogu najviše da nauče i ko je onaj s kim ima priliku da se druži?

"Od igrača mi je najbolji Boateng, daje nam dosta saveta, voli da se šali. Takođe tu su i De Jong i Montolivo, imaju mnogo iskustva i mnogo možemo od njih na naučimo. Nemamo mnogo vremena da se družimo s njima, jer imaju svoje porodice, ali najviše sam sa Boatengom i Balotellijem. Boateng sada trenira s nama i vraća se ove zime u Milan".

Kada je Filippo Inzaghi vodio Milan, njegov brat Andrej dobio je priliku da zaigra za prvi tim, kada možemo i mlađeg Modića očekivati da debituje za Rossonere?

"Treniram, trudim se i ako Bog da možda ove godine zaigram za prvi tim. Tamo je vrlo važna i škola, ali i fudbal, imamo sve uslove, tako da sve zavisi od nas", još jednom ističe Mihael Modić.

Svoj talenat pokazao je i na utakmicama protiv vršnjaka iz najvećih svetskih klubova. Poslije meča sa Barcelonom stigli su i brojni pozitivni komentari. Novinari su mu dali i nadimak "budući Kaka", što mu, kako priznaje prija, ali i daje određenu odgovornost.

"Igrali smo protiv vrhunskih ekipa, o tome sam nekada samo sanjao. Zadovoljan sam onim što sam dosad uradio, ali to je samo početak. Kada si mali ti nadimci su velika motivacija, neko te poredi sa nekim igračim i ti se poistovećuješ, daješ sve od sebe, ali kada porasteš, to može biti negativna stvar jer možeš da umisliš da si već dostigao njegov nivo, tako da treba biti oprezan“.



Zasad braća Modić igraju za različite reprezentacije. Andrej je prihvatio poziv u selekciju BiH, dok Mihael od 2013. igra za Srbiju i nedavno je igrao za U-18 reprezentaciju na mečevima protiv Poljske. Mihael ističe da je njegov izbor zavisio od toga gde će dobiti priliku i da će tako verovatno biti i u budućnosti.

"Igrao sam za Srbiju iz jednog jedinog razloga - oni su me zvali, dok me iz BiH nikada nisu zvali, odnosno zvali su me nakon što sam prihvatio da igram za Srbiju. Ukoliko bi došao poziv iz BiH odazvao bih se, hteo bih da vidim i kako je to".

Na kraju razgovora za MONDO pokušali smo da otkrijemo i koji je njegov konačan izbor - Srbija ili BiH?

„Trenutno na to pitanje ne mogu da dam odgovor“, odgovorio je Modić.

(Mondo.rs)
Noviji Stariji