Italijani prestigli Engleze! Chelsea, United i Arsenal pod pritiskom, Premijer liga gubi četvrto mesto u LŠ

Menja se mapa fudbalske Evrope, premijerligaši tonu ispod Serije A...

Španska dominacija evropskim fudbalom prethodnih godina je potpuno potisnula Engleze sa pijadestala najjače lige na kontinentu, a nezadrživ pad premijerligaških klubova u evrokupovima mogao bi da realizuje scenario o kojem se sve više priča u prethodnih nekoliko meseci. Italijanski klubovi su od prethodne sezone u ozbiljnom naletu da premijerligašima preuzmu status treće lige u Evropi i što je još važnije: četvrto mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona!

Sve je počelo prethodne sezone kada su engelski klubovi doživeli brodolom u osmini finala Lige šampiona i samo je Chelsea prošao u četvrtfinale gde je eliminisan. Sa druge strane Juventus je napravio fenomenalan rezultat i plasmanom do finala dao vetar u leđa italijanskim nadanjima da će Serija A prestići premijerligaše. Na sve su se nadovezali sjajni rezultati italijanskih klubova u Ligi Evrope gde je čak pet njihovih predstavnika igralo u osmini finala, a dva u polufinalu. Englezi su imali očajan učinak u ovom takmičenju pošto je samo Everton uspeo da dogura do osmine finala.

Engleska je skliznula sa drugog na treće mesto UEFA rang liste pošto su ih preskočili Nemci. Ali mnogo veća opasnost su Italijani koji su deficit od 20 poena za samo jednu godinu pretvorili u zaostatak od samo tri poena uoči poečtka ove sezone. Što zahvaljujući dobrim rezultatima minule sezone, što zahvaljujući činjenici da je Ostrvljanima izbrisana sjana sezona 2010/11 (18,3 bodova), a Italijanima ista sezona u kojoj su osvojili samo 11,5 bodova.

Tako su Premijer liga i Serija A u aktuelnu sezonu UEFA takmičenja ušli kao veliki rivali za status treće lige Starog kontinenta.

Englezi su sezonu započeli sa čak osam predtsavnika u evrokupovima (Chelsea, Manchester City, Arsenal direktno u LŠ, Manchester United u kvalifikacijama, Tottenham i Liverpool direktno u LE, Southampton i West Ham u kvalifikacijama). Italijani su u sezonu ušli sa šest predstavnika (Juventus i Roma ditrektno u LŠ, Lazio u kvalifikacijama, Fiorentina i Napoli u LE, Sampdorija u kvalifikacijama).

Problemi za Engleze su počeli kada su Southampton i West Ham eliminisani u kvalifikacijama za Ligu Evrope, dok je od Italijana tu sudbinu doživela Sampdorija. U plej-ofu za Ligu šampiona, Manchester United je doneo premijerligašima bodove i plasirao se u grupnu fazu, dok Lazio nije uspeo da isti uspeh obezbedi Seriji A i preselio se u Ligu Evrope.

Takmičenje u grupnim fazama Lige šampiona i Lige Evrope za sada ide na ruku Italijanima. Juventus je prošao, Romi je za osminu finala potrebna pobeda nad BATE Borisovom u Rimu, a možda čak ni to. Od Engleza, samo je Manchester City kolo pre kraja uspeo da obezbedi plasman u osminu finala. Ostala tri kluba su pred poslednje kolo u opasnosti od eliminacije.

Chelsea je u najboljoj situaciji jer mu i remi protiv Porta na Stamford Bridge-u garantuje osminu finala. Ali problem je što Porto mora da juri pobedu jer se očekuje rutinski trijumf Dinama nad Macabijem u Kijevu. Zato Plavce očekuje nimalo lak posao protiv Zmajeva koji su ih već pobedili ove sezone.

U većim problemima je Manchester United koji je baš uprskao sinoćnim remijem bez golova na svom terenu protiv PSV-a. Zato će Crvenim đavolima u poslednjem kolu najverovatnije biti potrebna pobeda protiv Wolfsburga koji ne sme da izgubi jer onda on ispada. To sve pod pretpostavkom da PSV upiše očekivan trijumf na svom terenu protiv CSKA.

U najgoroj situaciji je Arsenal kojem je u poslednjoj rundi neophodna pobeda od 2:0, 2:3, 4:3 ili neki drugi visok rezultat sa golom razlike protiv Olympiacosa u Atini. Scenario na koji se ne bi kladile ni najveće prsitalice Tobdžija.

U Ligi Evrope su Italijani takođe u prednosti. Napoli se već kvalifikovao za nokaut fazu, teorija od istog uspeha deli Lazio, a na dobrom putu je i Fiorentina. Dakle, tri od tri za klubove sa Apenina. Engleze predstavljaju Tottenham i Liverpool koji još nisu obezbedili plasman u narednu rundu i u njihovim grupama je sve moguće, ali i dalje Sparsi i Redsi sve drže u svojim rukama.

U ovom trenutku, italijanski klubovi su već prestigli engleske na UEFA rang listi i ako bi u nekoj teoriji predstavnici obe lige sakupili isti broj bodova do kraja dva takmičenja Serija A bi od sezone 2017/18 imala četiri predstavnila u Ligi šampiona, a Engleska tri. Italija bi preuzela status treće lige u Evrope, a engleska bi pala na četvrto mesto.

Doduše, aktuelna prednost Italijana je tek nešto više od pola boda. Nije velika i stvari lako mogu da se promene, ali mnogo toga će zavsiti od raspleta u poslednjem kolu Lige šampiona i Lige Evrope. Zanimljivo je i da neće sakupljati bodove na isti način. Italijani su u boljoj situaciji jer rezultate svojih klubova u nastavku sezone dele sa koefciijentom šest (broj predstavnika sa kojim neka liga započinje sezonu) dok Englezi svoje ostvarene rezultate dele sa koeficijentoim osam.

Za sledeću sezonu, Englezi su mirni na trećoj poziciji, ali od jeseni 2017. godine bi u Ligi šampiona mogli vrlo lako da opet gledamo četiri italijanska predstavnika.

(Mozzartsport.com)
Noviji Stariji