UEFA KOEFICIJENTI: Englezi "nude " Italijanima mesto u Ligi šampiona, Bundesliga čuva drugo mesto

I večerašnji okršaji u Ligi šampiona, odnosno sutrašnji u Ligi Evrope, značajno će uticati na kreiranje buduće tabele...

Premijer liga više nije druga najbolja liga Evope! Iza neprikosnovene Primere sada se nalazi Bundesliga! Loši rezultati na startu nove evropske sezone, kao i brisanje velikog broja bodova iz sezone 2010/11, učinili su da engleski šampionat sklizne na treće mesto UEFA rang liste, s ozbiljnom tendencijom daljeg pada, odnosno gubljenja jednog mesta u Ligi šampiona.

Iako su jedina zemlja koja je sezonu počela sa osam ekipa u Evropi (West Ham dobio mesto u Ligi Evrope na konto fer-pleja) Englezi su dva tima već izgubili. Upravo su Čekićari ispali u ranoj fazi takmičenja, a za njima odmah i Southampton, tako da sada Premijer liga broji još šest "preživelih" predstavnika u evrokupovima, što je jedan više od Italijana i jedan manje od Nemaca i Španaca.

Premijerligaši su u dosadašnjem toku sezone osvojili 3,625 bodova, Italijani 2,666, a Nemci čak 4,714. Bez obzira što su Englezi sakupili više od timova iz Serije A, razlika se dramatično smanjuje između trećeg i četvrtog, a tome ponajviše doprinose loši rezultati u Ligfi šampiona, odnosno dva dosadašnja poraza Arsenala, pa neuspesi oba Manchestera, odnosno sinoćnji poraz Chelsea. Premijerligaši imaju sreće što ni Italijanima nije krenulo baš najbolje, Roma je uzela samo jedan bod iz dva susreta, a Lacio je zaustavljen u poslednjem krugu kvalifikacija. Ono što njima ide na ruku jeste činjenica da i u naredne dve sezone gube manje bodova, a to je ukupno oko šest bodova, što je već sada dovoljno da se domognu trećeg mesta i četvrtog predstavnika u Ligi šampiona.

Naravno, mnogo toga zavisiće i od aktuelno, odnosno sledeće sezone, i rezultata klubova iz pomenute dve lige. Članovi Calcia su u mnogome dospeli u situaciju da skliznu na četvrto mesto zahvaljujući zapostavljanju Lige Evrope prethodnih godina, a sada to rade baš Englezi, pa je i to jedan od razloga što su došli u veoma nezavidnu poziciju. Zbog svega toga upravo bi igre u drugom po rangu evropskom takmičenju mogle da bude presudne, iako veliki za njega baš i nisu zainteresovani.

"Veliku četvorku" na vrhu liste trenutno niko ne ugrožava i nema nagoveštaja da će neko uskoro to uraditi. Francuzi možda imaju najbolje šanse za to (ove sezone im je preostalo svih šest učesnika u evrokupovima, potencijal postoji), ali pored PSG-a na morao bi bar još jedan klub da napravi iskorak i zabeleži desetak pobeda na evrosceni kako bi njihov koeficijent rastao. Trenutno, francuska Liga 1 za četvrtoplasiranom Serijom A zaostaje preko 16 bodova.

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji