Inter-Milan: Najveći talijanski gradski derbi

Najveći talijanski gradski derbi se igra večeras od 20:45

Gradski derbi između Intera i Milana spada zasigurno među najveće derbije u Evropi. Njihov rivalitet traje preko stotinu godina. Dan kada je grad Milano podijeljen na crveno-crni dio Milana i plavo-crni Intera.

Talijani ga zovu Derby della Madonnina, a naziv je dobio po kipu Djevice Marije koji se nalazi na vrhu milanske katedrale i jedna je od glavnih turističkih atrakcija grada Milana.

Kao što je poznato, karakteristika ovog derbija jeste što gradski rivali dijele isti stadion. Milanezi ga zovu San Siro dok ga Interisti nazivaju po najvećem fudbaleru koji je nosio dres Intera, Giuseppeu Meazzi. Legendarni talijanski centarfor je karijeru počeo u redovima Milana, ali je vrhunac svoje karijere postigao u redovima njihovih gradskih rivala. Popularni Djuzzo je za Inter nastupao punih trinaest sezona. Postigao je fenomenalnih 247 golova u 348 nastupa za nerroazzure. Dvije sezone je nastupao i za Milan. Igrač kojeg poštuju obje strane grada.

Curva Nord vs Brigate Rossonere  

Navijački aspekt ovom derbiju daje posebnu težinu. Same utakmice obično su poznate po živahnoj atmosferi s mnogobrojnim transparentima (često humorističnim ili uvredljivim) koje navijači postavljaju prije početka derbija.

Curva Nord, sjeverni dio stadiona Giuseppe Meazza je kultno dio stadiona gdje obitavaju najvatreniji navijači Intera. To je mjesto odakle Nerroazzurrima i stiže gromoglasna podrška tokom cijelog susreta kao i mjesto gdje su smješteni najveći transparenti. Tek je najvećim fudbalskim fanaticima poznato da se tradicionalna navijačka grupa Intera naziva Boys San. osnovani su daleke 1969. godine i imaju status jedne od najcjenjenijih navijačkih grupa u Italiji i Evropi.

S druge strane, Milanisti potiču iz radnike klase i sindikalaca. Jedna od najstarijih ultras grupa Fossa dei Leoni je nastala upravo u Milanu. Danas je Brigatte Rossonere najjača navijačka podgrupa Milana. Prema mnogima, Milan spada među najomiljenije ekipe u Evropi.

Veliki svjetski igrači igrali u oba tabora  

Za oba kluba su svojevremeno igrali najbolji svjetski igrači. Milanove generacije iz 60-ih “Gre-No-Li” kao početna slova prezimena švedskog trojca Gunnara Grena, Gunnara Nordahla i Nilsa Liedholma, te 80-ih sa holandskim trojcem Rijkaard-Gullit-van Basten su jedne od najtrofejnijih. Interova generacija sa Heleniom Herrerom na čelu je 60-ih godina osvojila dvije titule prvaka Evrope. Jose Mourinho je 2010. godine uspio donijeti treću “kantu” na Meazzu.

Dresove oba kluba su redom nosili Giuseppe Meazza, Aldo Serena, Roberto Baggio, Ronaldo Nazario da Lima, Clarence Seedorf, Christian Vieri, Hernan Crespo, Zlatan Ibrahimović, Mario Balotelli kao i mnogi drugi. Fenomenalni veznjak Andrea Pirlo je karijeru počeo u Interu, ali je svoju promociju izgradio u redovima Rossonerra. Legendarni odbrambeni igrač Milana Franco Baresi, čiji je broj “šest” na dresu umirovljen, bio je dugogodišnji kapiten Milana dok je njegov brat Giuseppe bio član šampionske generacije Intera 1989. godine.

Inter bolji u međusobnim susretima 

Ovo će biti 215. susret velikih gradskih rivala u svim takmičenjima. Trenutno Inter ima jednu pobjedu više od svojih ljutih rivala (75:74) uz 63 neriješena susreta. Gledajući prvenstvene duele Inter ima 68 pobjeda naspram 54 Milana uz 62 neriješena susreta. Ukupna gol razlika je minimalno na strani Intera (291:287) dok u Serie A je današnji domaćin postigao 20 golova više (264:244). 

Najveću pobjedu je zabilježio ipak Milan, davne 2001. godine kada je kao gost slavio sa 6:0 uz dva gola Shevchenka, Comandinija te po jedan Giuntija i Serginha. 

Oba kluba u rezultatskoj krizi posljednjih godina  

Prema trenutnom stanju u talijanskom fudbalu, obje ekipe su u svojevrsnom periodu tranzicije. Inter pokušava da pronađe dobitnu kombinaciju te se opet plasira u Ligu prvaka. Posljednjih nekoliko sezona bi vjerovatno mnogi navijači Intera rado zaboravili. Trofejni trener Roberto Mancini je napravio temelje Intera koji se popeo na tron Evrope 2010. godine. Crno-Plava strana Intera priželjkuje da ih ovaj nekadašnji sjajni veznjak ponovo vrati u vrh talijanskog i evropskog fudbala.

Milan također prolazi težak period. U posljednjih 30 godina, ovo su možda najgore sezone jednog od najtrofejnijih klubova Evrope. Siniša Mihajlović ima težak zadatak da Milanu povrati straru slavu. To neće biti nimalo lako, a očekuje ga veliki i težak posao.

Igrački gledano, Inter se bolje pojačao od svojih suparnika. Dovedena su odlična pojačanja, prvenstveno u napadačkom dijelu. Igra domaćih će zavisiti od Stevana Jovetića kao i raspoloženja Icardija, Palacija te koliko će čvrsto odigrati zadnja linija na čelu sa stamenim Medelom.

Milanov napad je najjače oružje ekipe. Brazilsko-kolumbijska kombinacija Luiz Adriano-Bacca će praviti najviše problema timu Roberta Mancinija. S druge strane, odbrana bi mogla imati težak posao.

Iako možda više nisu u vrhu talijanskog fudbala, utakmice ovih rivala su oduvijek bile mamac za gledanje. Stadion popunjen do posljednjeg mjesta uz fantastičnu atmosferu i dekor na tribinama. Još samo fale golovi i lijepi potezi. Ne treba sumnjati da i toga neće biti. Jovetić, Icardi, Ljajić, Kondogbia sa jedne strane, Balotelli, Adriano, Bacca, Cerci na drugoj strani.

Spektakl ni večeras ne bi trebao izostati!

(Sport1.ba)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji